7 tips om te stoppen met snurken

7 Tips tegen snurken

Stoppen met snurken is zo fijn. Jij behoort misschien tot de 45% van de volwassenen die op zijn minst af en toe snurken of je kent waarschijnlijk iemand die dat doet. Op familiebijeenkomsten zijn ze misschien wel de grootste grap (“Oom Gerard snurkt zo hard dat de ramen trillen!”), maar snurken is een serieuze zaak.

Ten eerste houdt een snurkende partner de ander vaak uit een goede nachtrust, wat uiteindelijk kan leiden tot aparte slaapkamers. Snurken kan echte problemen veroorzaken in een relatie.

Niet alleen is snurken hinderlijk, maar 75% van de mensen die snurken heeft obstructieve slaapapneu (wanneer de ademhaling tijdens de slaap gedurende korte perioden wordt verstoord), wat het risico op het ontwikkelen van hartaandoeningen vergroot.

Probeer deze natuurlijke oplossingen en veranderingen in levensstijl, die je kunnen helpen te stoppen met snurken.

1. Verander je slaaphouding

Als je op jouw rug ligt, zakt de achterkant van je tong en je zachte gehemelte naar de achterwand van jouw keel, wat een trillend geluid veroorzaakt tijdens de slaap. Op je zij slapen kan dit helpen snurken te voorkomen.

Een lichaamskussen (een kussen over de volledige lengte dat je hele lichaam ondersteunt) biedt een gemakkelijke oplossing. Het stelt je in staat om op je zij te blijven slapen en kan een groot verschil maken.

Als je tennisballen op de achterkant van je pyjama plakt, kun je er ook voor zorgen dat je niet op je rug slaapt. Of je kunt het bed achterover laten leunen met het hoofd omhoog en uitgestrekt, wat de luchtwegen van de neus opent en snurken kan helpen voorkomen. Dit kan wel nekpijn veroorzaken. Als het snurken doorgaat, ongeacht de slaaphouding, kan obstructieve slaapapneu een oorzaak zijn. Raadpleeg in dit geval een arts.

2. Afvallen helpt met het stoppen van snurken

Gewichtsverlies helpt sommige mensen, maar niet iedereen. Dunne mensen snurken namelijk ook.

Als je bent aangekomen en bent gaan snurken en niet snurkte voordat je aankwam, kan afvallen helpen. Als je zwaarder wordt rond je nek, knijpt het in de interne diameter van de keel, waardoor het meer kans heeft om in te klappen tijdens de slaap, wat snurken veroorzaakt.

3. Vermijd alcohol

Alcohol en kalmerende middelen verminderen de rusttonus van de spieren achter in jouw keel, waardoor de kans groter wordt dat je gaat snurken. Vier tot vijf uur voor het slapengaan alcohol drinken maakt het snurken erger. Mensen die normaal niet snurken, snurken na het drinken van alcohol.

4. Oefen goede slaapgewoonte

Slechte slaapgewoonten (ook bekend als slechte slaaphygi├źne) kunnen een effect hebben dat vergelijkbaar is met het drinken van alcohol. Lange uren werken zonder voldoende slaap, zorgt dat je oververmoeid raakt. Je slaapt heel diep, en de spieren worden slapper, wat snurken veroorzaakt.

5. Open neusholtes om te stoppen met snurken

Als snurken in je neus begint, kan het helpen om de neusholtes open te houden. Het zorgt ervoor dat lucht langzamer kan bewegen. Stel je een dunne tuinslang voor waar water doorheen loopt. Hoe smaller de slang, hoe sneller het water er doorheen stroomt.

Je neusholtes werken op dezelfde manier. Als je neus verstopt of vernauwd is door een verkoudheid of een andere verstopping, is de kans groter dat de snel bewegende lucht snurken veroorzaakt.

Een warme douche voordat je naar bed gaat, kan de neusholtes helpen openen. Bewaar ook een fles zoutwaterspoeling in de douche. Spoel je neus ermee terwijl je aan het douchen bent om doorgangen te openen.

Een neti pot kan ook worden gebruikt om de neusholtes uit te spoelen met een zoutwateroplossing.

Neusstrips kunnen ook werken om de neusholtes op te tillen en te openen – als het probleem zich in jouw neus voordoet en niet in het zachte gehemelte.

6. Verander je kussens

Allergenen in je slaapkamer en in je kussen kunnen bijdragen aan snurken. Wanneer heb je de plafondventilator voor het laatst afgestoft? Jouw kussens vervangen?

Huisstofmijten hopen zich op in kussens en kunnen allergische reacties veroorzaken die kunnen leiden tot snurken. Als je huisdieren op het bed laat slapen, adem je de huidschilfers van dieren in, een ander veelvoorkomend irriterend middel.

Als je je overdag goed voelt maar ‘s nachts wordt belemmerd, kunnen deze dingen bijdragen aan je snurken.

Zet je kussens eens in de paar weken in de luchtpluiscyclus en vervang ze elke zes maanden om huisstofmijt en allergenen tot een minimum te beperken. En houd huisdieren uit de slaapkamer.

Pas op voordat je geld uitgeeft aan speciale kussens die zijn ontworpen om snurken te voorkomen. Ze kunnen werken als het je hoofd ondersteunt, wat nasale problemen oplost, maar nekpijn kan veroorzaken.

7. Blijf goed gehydrateerd als je wilt stoppen met snurken

Drink veel! Afscheidingen in je neus en zachte gehemelte worden plakkeriger als je uitgedroogd bent. Dit kan meer snurken veroorzaken.” Gezonde vrouwen ongeveer 11 glazen water (van alle dranken en voedsel) per dag moeten hebben; mannen hebben ongeveer 16 glazen nodig.

Over het algemeen moet je voldoende slapen, op je zij slapen, alcohol vermijden voor het slapengaan en een warme douche nemen als de neusholtes verstopt zijn. Deze eenvoudige praktijken kunnen een enorm verschil maken bij het verminderen van snurken.

Laatste redmiddel?

Als je alle andere tips hebt geprobeerd is er nog een redmiddel dat bij 90% van de gebruikers werkt: een Snurking Anti snurkbeugel. Inmiddels is deze bewezen MRA beugel al door duizenden mensen in gebruik met zeer goede resultaten.

Naar de webshop