Beste Anti snurkbeugels, mondstukken en snurkapparaten

De beste Anti Snurkbeugel

Hieronder vind je een uitgebreid overzicht van de verschillende soorten anti-snurkbeugels, snurkapparaten en mondstukken en hoe ze helpen met stoppen van snurken. Elk werkt op een unieke manier om de luchtwegweerstand te verminderen en de luchtstroom door de bovenste luchtwegen te vergroten. Hoewel geen enkel product kan garanderen dat het voor alle mensen werkt, is er veel onderzoek dat aantoont dat veel van deze categorieën snurkapparaten voor veel mensen effectief zijn.

Wat is snurken en hoe werken anti snurkapparaten?

Snurken is gewoon het geluid van weerstand en turbulentie in de bovenste luchtwegen. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, komt het geluid van snurken niet uit de neus. Integendeel, snurken begint achter in de luchtwegen. Achter de tong kan de keelholte tijdens de slaap vernauwd raken.

Wat veroorzaakt snurken?

Ongeveer 50% van de bevolking snurkt, dus je kent waarschijnlijk het geluid van snurken. Tijdens de slaap ontspannen de spieren die de bovenste luchtwegen open houden en patenteren. Dit is prominenter tijdens de REM-slaap, of droomslaap, wanneer de spieren heel erg ontspannen zijn. Naarmate de luchtweg kleiner wordt, neemt de luchtturbulentie toe. De zachte weefsels achter in de keel trillen, wat het snurkgeluid veroorzaakt. 

Wat is slaapapneu?

Slaapapneu is een slaapademhalingsstoornis die wordt gekenmerkt door herhaalde adempauzes tijdens de slaap. Pauzes komen meerdere keren per uur voor en duren meer dan 10 seconden. Naarmate het zuurstofgehalte in het bloed daalt, maken de hersenen het individu wakker, wat vaak leidt tot een luide zucht of gesnuif. Slaapapneu wordt geassocieerd met snurken, waargenomen adempauzes en overmatige slaperigheid overdag. 

Hoe werken anti snurkapparaten?

Snurken treedt op omdat de zachte weefsels achter in de keel trillen en tegen andere anatomie van de keel drukken, wat weerstand en turbulentie veroorzaakt – het snurkgeluid. De anti-snurkbeugel of nachtbeschermer brengt de kaak naar voren. Dit verwijdt de achterkant van de luchtwegen, waardoor weerstand en turbulentie worden verminderd, wat het snurken kan stoppen.

Soorten snurkapparaten

Bij het kiezen van een snurkapparaat is comfort een van de belangrijkste variabelen. Ervoor zorgen dat jouw apparaat comfortabel zit, is van cruciaal belang, omdat het je aanmoedigt om het zo veel mogelijk te dragen, wat tot merkbare resultaten leidt. Er zijn verschillende soorten snurkapparaten die op verschillende manieren werken. Twee van de populairste zijn Tong Stabiliserende Apparaten (TSA) en Mandibulair Repositie Apparaat (MRA).

Mandibulair Repositie Apparaat (MRA) – Deze methode is genoemd naar de onderkaak of het kaakbot. Het verwijst naar het effect van het iets naar voren bewegen van de kaak, wat resulteert in een grotere ruimte tussen de vibrerende elementen in de keel van snurkers. Dit zorgt voor minder turbulentie en minder snurken. De MRA’s die worden gebruikt voor de behandeling van slaapapneu zijn vergelijkbaar met veel van de eenvoudige snurkapparaten die hier worden beschreven omdat ze allemaal de kaak naar voren bewegen.

Een van de vaakst voorkomende klachten bij MRA-snurkapparaten is het verschuiven van tanden en tandongemakken. Voor mensen met gebitsproblemen is de MRA geen geschikte oplossing.

Tongstabiliserende apparaten – (TSA) Deze methode heeft een iets andere benadering en probeert de tong te isoleren, de tong naar voren te trekken en een grotere opening tussen de tong en de achterkant van de keel te creëren. Dit helpt snurken te verminderen of te elimineren. Een van de voordelen van de TSA in vergelijking met andere snurkapparaten is dat ze over het algemeen geen kaakongemakken veroorzaken. Ze veroorzaken minder snel tandverschuiving. Voor mensen met gebitsproblemen of ontbrekende tanden, kan de TSA een wenselijkere optie zijn.

Een van de klachten bij TSA’s is dat mensen zich soms ongemakkelijk voelen bij de stand van de tong. Ook zijn er verschillende meldingen van verhoogde speekselvloed (meer spuug in de mond).

Snurkapparaten en anti snurkbeugels op maat maken

De meeste van deze apparaten zijn gemaakt van thermoplast en lijken op sportgebitsbeschermers. Dit rubberachtige plastic heeft enige flexibiliteit die helpt bij comfortabel gebruik door een breed scala aan mensen.

TSA

De TSA’s zijn vaak ‘One size fits all’. Er zijn weinig variabelen met TSA’s en ze zijn direct klaar voor gebruik.

MRA’s

De MRA en MRA-achtige apparaten vereisen mogelijk extra montage. Sommige MRA-snurkapparaten kunnen eenvoudig direct in de mond worden geplaatst en worden gebruikt. Veel van deze MRA’s zijn nu instelbaar voor de werkzaamheid van snurken. Sommige van deze instelbare apparaten vereisen een hulpmiddel voor aanpassing. Door aan een inbussleutel te draaien, kan het onderkaakgedeelte van het mondstuk naar voren of naar achteren bewegen. Dit kan zorgen voor fijnafstemming van het apparaat op basis van werkzaamheid en comfort.

Koken en bijten

Meer geavanceerde anti-snurkbeugels gebruiken een ‘kook en bijt’-functie waarmee het apparaat kan worden gepersonaliseerd. Deze kook- en bijtbeugels zorgen voor een aangepaste aanpassing aan jouw mond en tanden. Gewoonlijk worden de apparaten enkele seconden in kokend water geplaatst. Nadat het apparaat enkele seconden is afgekoeld, wordt het in de mond geplaatst. De gebruiker bijt op het vormbare stuk en duwt het zachte plastic tegen de tanden. Zodra het proces is voltooid, wordt de snurkbeugel aangepast aan de mond van de gebruiker. Als de afdruk moet worden hersteld, kunnen sommige van deze tandheelkundige apparaten worden teruggeplaatst door het proces eenvoudig te herhalen.

Anti snurkbeugels

Hoeveel kosten snurkapparaten?

De kosten van snurkbeugels variëren van ongeveer €25 tot €150. Snurkmondstukken die door tandartsen zijn gemaakt, kunnen €500 tot €1000 kosten.

Hoe lang gaan snurkbeugels mee?

Dit is afhankelijk van het type beugel en hoe vaak het wordt gebruikt. De meeste snurkbeugelgaan naar verwachting niet langer dan een jaar mee. Sommige kunnen een paar jaar meegaan. Houd er rekening mee dat bij klemmen tussen de tanden de stukken kunnen verslijten.

Hoe zit het met kunstgebitten en snurkbeugels?

De meeste snurkbeugels werken niet met gebruikers van een kunstgebit. De MRA’s vereisen dat tanden in de mond vastzitten. Er moet iets zijn om de onderkaak vast te pakken, zodat deze naar voren kan worden bewogen.

Is een anti-snurkbeugel hetzelfde als een bruxisme-beugel of een sport-gebitsbeschermer?

Nee, snurkbeugels zijn anders dan bruxisme- en sportmondbeschermers. Ze zien er misschien hetzelfde uit en voelen hetzelfde, maar ze werken op verschillende manieren. MRA-beugels bieden enige beschermende waarde voor mensen die last hebben van bruxisme of tandenknarsen. Hoewel MRA’s de schade kunnen voorkomen die wordt veroorzaakt door bruxisme en tandenknarsen, is het onduidelijk of ze de gevolgen van het op elkaar klemmen van de tanden, zoals abfracties, voorkomen.

Heb ik voor deze behandelingen een voorschrift of bestelling van een arts nodig?

Sommige snurkbehandelingen, zoals de Snurking Anti snurkbeugels, worden zonder recept aangeboden. Snurkneusstrips en sprays worden aangeboden zonder doktersvoorschrift. 

Heb ik een doktersrecept nodig voor eenvoudige snurkbeugel?

Voor sommige anti snurkbeugels heb je wel een doktersrecept nodig. Er bestaat bezorgdheid dat mensen met ernstigere gezondheidsproblemen (zoals obstructieve slaapapneu) mogelijk niet gediagnosticeerd of verkeerd gediagnosticeerd zijn en complicaties hebben als gevolg van geen overleg met een arts. Over het algemeen is het raadzaam om met jouw arts en tandarts te praten over snurkbeugels voordat je ze gebruikt al je heel erg snurkt

Wat is het verschil tussen een dure snurkbeugel en een goedkoper beugel?

Dure snurkbeugels worden exact op maat gemaakt en daarom betaal je er meer voor. Bovendien vermijden veel van de nieuwere en duurdere apparaten latexmaterialen en kunststoffen die BPA bevatten. Latex kan problematisch zijn voor mensen die allergisch zijn voor het materiaal en BPA wordt momenteel bestudeerd vanwege de gevolgen van opname in het lichaam. Snurking Anti snurkbeugels bevatten geen latex of BPA.

Kan ik anti-snurkbeugels gebruiken voor de behandeling van slaapapneu?

Een van de risico’s van het gebruik van een eenvoudig snurkbeugel voor de behandeling van slaapapneu is dat het apparaat niet alle ademhalingsproblemen tijdens de slaap adequaat kan behandelen. In wezen loopt de gebruiker het risico onbehandeld te blijven. Er is een verhoogd risico op een hartaanval, beroerte, dodelijke hartritmes en ongevallen door slaperigheid overdag bij patiënten met onbehandelde obstructieve slaapapneu.

Wat moet ik doen nadat ik een anti snurkbeugel heb gekregen en ik blijf snurken?

Als je blijft snurken, adempauzes hebt tijdens de slaap, apneus of hijgen heeft gemerkt, of overmatige vermoeidheid overdag, moet je mogelijk worden beoordeeld op slaapapneu. Neem altijd contact op met je huisarts wanneer je dit constateert.

Hoe onderhoud en verzorg ik mijn anti snurkbeugel?

Een van de belangrijkste dingen is om je snurkapparaat uit de buurt te houden van dieren die graag op dingen kauwen. Honden staan ​​erom bekend dat ze snurkbeugels gebruiken voor kauwspeeltjes. Bewaar jouw anti snurkbeugel in het bijgeleverde doosje uit de buurt van huisdieren.

Er zijn speciale reinigingsvloeistoffen die kunnen worden gekocht om jouw beugel schoon te maken. Gewoon water gebruiken met een zachte tandenborstel houdt deeltjes van de beugel en helpt voorkomen dat schimmels en bacteriën op de beugel groeien.

Wat als het snurken aanhoudt tijdens het gebruik van de snurkbeugel?

Het gebruik van een anti-snurkbeugel is geen garantie dat het snurken stopt. Hoewel deze opties voor velen werken, werken ze niet voor iedereen. Bovendien, wat in het eerste jaar zou kunnen werken, werkt mogelijk niet in het tweede jaar. Als je merkt dat je blijft snurken met de snurkbeugel, kun je deze checklist met mogelijke problemen doornemen.

Apparaatgebruik: zorg ervoor dat je het apparaat correct gebruikt. Zorg ervoor dat de onderkaak naar voren beweegt ten opzichte van de bovenkaak met de beugel op zijn plaats. Jouw snurkbeugel kan worden aangepast om het verminderen van snurken te optimaliseren. Overschrijd de vermelde afstelinstructies niet.
Gewichtstoename: Vaak wordt snurken erger met gewichtstoename. Als u 5 tot 10 kilo (of meer) aankomt, is jouw snurkbeugel mogelijk niet zo effectief. Wat gewicht verliezen kan zeker de slaapademhalingsstatus verbeteren. Er zijn veel gegevens die een verband aantonen tussen gewicht en snurken, evenals gewicht en slaapapneu.
Alcoholgebruik: Het is ook bekend dat snurken erger wordt bij alcoholgebruik. Vermijd alcohol 4 uur voor het slapengaan.
Slaaphouding: Snurken is vaak ook erger in rug- of rugligging. Op je zij slapen kan het snurken helpen verminderen.
Zoals eerder vermeld, kan snurken ook een teken zijn van slaapapneu. Neem hierom contact op met je huisarts.

Wat zijn de complicaties van sommige anti snurkoplossingen?

Net als bij de meeste interventies op medisch gebied, zijn er risico’s en mogelijke complicaties bij tandheelkundige slaap- en snurkbehandelingen.

Bij de meeste snurkbeugels die de kaak naar voren bewegen door de tanden te verankeren, bestaat het risico dat de tanden uit hun oorspronkelijke positie verschuiven. Door de trekkracht die elke nacht 8 uur op de tanden wordt uitgeoefend, bestaat de neiging dat de tanden de richting van de spanning volgen. Dit kan problemen met de uitlijning van tanden en bijten veroorzaken. De onderkaak en bovenkaak voelen zich ‘s ochtends vaak niet goed uitgelijnd. Dit is vaak het meest merkbaar bij het wakker worden. Wanneer je probeert te ontbijten, voelen de tanden misschien niet aan alsof ze op elkaar passen, zoals enkele uren eerder. Dit verbetert vaak naarmate de dagen vorderen.

Conclusie

Er is niet één specifiek snurkapparaat dat perfect is voor iedereen. Er zijn voor- en nadelen aan veel van deze apparaten omdat ze allemaal zo verschillend zijn. Vaak is het nodig om er een te proberen voor comfort en werkzaamheid om te bepalen welk anti-snurkbeugel het beste voor jou is.